Musiikkialalla erityisesti pelimusiikki on ollut nykyaikana tapetilla, ja monet säveltäjät ovat tehneet sävellyksiä niin peleihin, kuin myös elokuviin (Esimerkkinä Hans Zimmer), joten jos haluat tehdä sävellyksiä myös elokuviin, pelimusiikin teko voi auttaa sinua saamaan jalkaa oven väliin myös elokuvabisnekseen. Mutta mitä pelimusiikin tekijältä vaaditaan?
Minkälaisista peleistä itse nautit?
Pelimusiikin säveltämisessä on tärkeää, että nauttii musiikin tekemisestä, ja että on mukana sellaisissa projekteissa, joista on oikeasti kiinnostunut. Nämä asiat saattavat tuntua itsestäänselvyyksiltä, kun ne lukee kirjoitettuna, mutta erityisesti uraansa aloittelevat säveltäjät, jotka eivät ole olleet mukana kovin monessa projektissa, unohtavat nämä asiat helposti.
Kun on ensimmäistä kertaa alan ammattilaisten kanssa mukana tekemässä, voi tulla niin sanottu “teen mitä vain” -mentaliteetti, jolla saattaa ehkä saada työn, mutta sitten ei olekaan oikeasti kiinnostunut projektista, joka johtaa siihen, että ei saa säveltämisestä nautintoa, tulee huonompi työn laatu ja pelintekijä ei ole tyytyväinen tulokseen.
Joten minkälaisista peleistä tykkäät? Minkälaisissa peleissä haluaisit olla mukana säveltämässä? Mitkä ovat sinun vahvuutesi? Näihin kysymyksiin kannattaa ensitöikseen miettiä vastaukset.
Etsi tietoa meneillään olevista projekteista
Kun tiedät, minkälaisissa projekteissa haluat olla mukana, on aika aloittaa tiedonhaku. Tiedonhaussa ei pelkästään kannata etsiä sinulle sopivia projekteja, mutta myös projekteja jotka ovat niin sanotusti “kypsiä”.
Projektin kypsyydellä tarkoitetaan sitä, että se on kehityksen oikeassa vaiheessa menossa. Iske kiinni silloin, kun pelin tekijät etsivät säveltäjää, tai vielä parempi vaihtoehto on, jos tiedät että kehitys on jo sen verran pitkällä, että heidän pitäisi etsiä säveltäjää, mutta he eivät ole aloittaneet sitä vielä.
Yleensä tämä tapahtuu suurimmissa peliprojekteissa projektin toisen tai kolmannen vuoden aikana, jolloin peli alkaa jo näyttää hyvältä, mutta siinä on vielä paranneltavaa. Tällöin pelin tekijät alkavat yleensä etsiä äänisuunnittelijaa, ja hyvin usein äänisuunnittelija sitten vastaa musiikin ulkoistamisesta peliin. Tässä tietenkin sinä tulet mukaan kuvioihin ja juuri oikeaan aikaan.
Poikkeuksena on joskus se, että kehittäjällä on lisensoitu moottori. Moottori tarkoittaa sitä, että he ovat ostaneet tuotteen tai palvelun, johon olisi kulunut aikaa vuosi tai enemmän. Tällöin peli olisi siis kypsä paljon aikaisemmin. Tämän takia on tärkeää aktiivisesti seurata itseä kiinnostavia projekteja.
Google on siis tiedonhaussa ystävä. Etsi sinua kiinnostavien pelien ennustettuja julkaisupäiviä, ja voit saada vihjeitä siitä, kuinka kypsä peli on. Jos pelin arvioitu julkaisupäivä on vaikkapa vuoden päästä, silloin voisi olla sopiva aika ottaa yhteyttä pelin tekijään. Jos julkaisuaika on muutaman kuukauden kuluttua, säveltäjä on jo todennäköisimmin palkattu.
Ota yhteyttä
Kun sinulla on lupaavia projektien nimiä hallussasi, ota selvää, kuka vastaa säveltäjän palkkaamisesta. Voit lähettää yhtiöille vaikkapa sähköpostia kysyen kuka vastaa ääniohjauksesta, ja voisitko saada hänen sähköpostinsa. Voit myös yrittää soittamista, mutta yleensä tällaiset yritykset eivät arvosta kylmiltään soittelua. Voit yrittää myös mitä tahansa tapaa minkä keksit, mutta tarkoituksena on siis saada yhteys ääniohjauksesta vastaavaan henkilöön.
Kun olet saanut tämän henkilön yhteystiedot, voit yrittää tehdä häneen vaikutuksen musiikillasi. Tee musiikistasi omanlaistasi, älä kopioi kliseisiä sävellyksiä. Pidä näytteesi mielellään myös lyhyenä. On myös tärkeää osoittaa kiinnostuksesi kyseessä olevaan peliin.
Jos näytteesi herättää kiinnostusta, voit sitten pyytää vaikkapa pientä näytettä pelistä, jonka päälle voit säveltää. Sen jälkeen tulee luonnollisesti tapaamiset ja sopimuksen kirjoitukset ja muut sellaiset, jos sinut valitaan.
Näillä ohjeilla pääset ainakin alkuun, jos olet pyrkimässä tekemään sävellyksiä peleihin. Onnea matkaan!