Pelimusiikin ura kiehtoo monia musiikin harrastajia ja miksei ammattilaisiakin, jotka haluavat laajentaa uraansa. Peliteollisuus on kasvanut massiiviseksi, ja on jo vuosia ohittanut elokuva-alan tulojen ja tuotantobudjettien suhteen. Lisäksi nykyään on niin päin, että monista peleistä saatetaan tehdä lisensointeja tai elokuvasovituksia. Ajan kuluessa pelien musiikki on muuttunut radikaalisti alkuaikojen konemaisista piipahduksista. Tässä artikelissa katsastamme tunnetuimpia pelisäveltäjiä- sekä tuottajia ja sitä miten he ovat aloittaneet uransa ja päässeet haluttuun ammattiinsa käsiksi.
Jeremy Soule – Elder Scrolls pelien hovisäveltäjä
Soule on ehdottomasti länsimaissa tunnetuimpia pelisäveltäjiä. Mies on tehnyt musiikkia moniin arvostettuihin peleihin, kuten Icewind Dale, Total Annihilation, Harry Potter, Unreal II ja Neverwinter Nights peleihin. Tunnetuimpiin tuotoksiin kuuluu kuitenkin Soulen sävellystyö Elder Scrolls peleihin, kuten Oblivion, Skyrim ja Elder Scrolls – Online peleihin. Musiikki on ollut pienestä pitäen osa Soulen elämään, sillä hänen isänsä oli peruskoulun musiikinopettaja ja hän kiinnostui orkesterimusiikista jo viisi vuotiaana. Hän alkoi opiskelemaan nuorena ja sai maisterintutkintoa vastaavan oppimäärän sävellyksestä suoritettua jo ennen lukiosta valmistumista. Pelatessaan lapsena, Soule halusi alkaa säveltämään musiikkia niihin.
Soulen ura alkoi, kun hän lähetti sävellysportfolioitaan Square ja LucasArts-pelitaloille. Hän sai vain kahden viikon päästä työpaikan Squarelta Seattlen toimistolta. Squarella Soule tuotti musiikkia moniin vähemmän tunnettuihin peleihin kunnes toisen firman kautta hän sävelsi musiikkia ensimmäiseen tunnetumpaan peliin, Total Annihilation-peliin, johon hän vastoin yleistä tapaa, sävelsi klassista musiikkia teknon sijaan. Hänen sävellystyö keräsi paljon arvostusta ja seuraavan vuosikymmenen aikana hän alkoi saada yhä suurempia pestejä jotka kulminoituivat Elder Scrolls sarjaan, joiden kautta Soule on kerännyt maailmanlaajuista huomiota.
Michael Land – Monkey Island-pelisarjan rakastettu säveltäjä
Land on tunnettu parhaiten työstään Monkey Island seikkailupelisarjan musiikista, ja mies onkin säveltänyt kaikkiin sarjan peleihin musiikkia sekä moniin muihin arvostettuihin LucasArts peleihin. Myös Land aloitti musiikin parissa hyvin varhain, sillä hän harjoitteli pianoa jo viiden vuoden iässä. Myöhemmin hän vaihtoi bassokitaraa ja soitti monissa pikkubändeissä lukio vuosinaan. Land opiskeli musiikkia Harvardissa vuodesta 1979. Siellä hän perehtyi elektroniseen musiikkiin mutta oli myös kiinnostunut klassisesta. Myöhemmin hän syvensi opiskelujaan Mills Collegessa, jossa hän lisäksi opiskeli ohjelmointia. Ensimmäisen työpaikkansa Mills sai Lexiconilta, jossa hän työskenteli MIDI-laitteiden ja ohjelmoinnin parissa.
Landin ura LucasArtsilla alkoi melkeinpä sattuman kautta, sillä Land vastasi lehti-ilmoitukseen jossa etsittiin ensimmäistä talon sisäistä säveltäjää. Land sai paikan ja hänen ensimmäinen projektinsa muodostui varsinaiseksi klassikoksi, sillä Land sävelsi The Secret of Monkey Island pelin musiikkiraidan ensitöikseen. Sekä peli että sen musiikki keräsivät merkittävää arvostusta kuten myös sen jatko-osa Money Island 2: LeChuck’s Revenge. Monkey Island pelien välissä, Land myös sävelsi moniin muihin arvostettuihin LucasArts seikkailuihin, kuten The Dig ja Indiana Jones pelisarjoihin.
Masato Nakamura – Sonic säveltäjä
Nakamura on tunnettu japanilainen pelisäveläjä ja K-pop artisti, joka on ennen kaikkea tunnettu vauhdikkaista Sonic pelien kappaleista. Nakamura oli jo vuosikymmeniä toiminut musiikin parissa, etenkin K-pop bändien kitaristina ja basistina ennen uraansa pelialalla. Sega valitsi Nakamuran säveltämään Sonic the Hedgehog pelin ensipestinä. Michael Landin tavoin, jo ensimmäinen pesti oli napakymppi, sillä Nakamuran musiikki keräsi paljon kiitosta yleisöltä ja Sonic pelistä tuli hetkessä klassikko ja uuden konsolin tunnetuin peli. Nakamura aloitti sävellystyön kauan ennen varsinaista pelattavaa materiaalia, ja hän sai musiikin inspiraatioksi vain konseptitaide kuvia, joiden pohjalta hän kuitenkin onnistui loihtimaan vauhdikkaita kappaleita. Nakamuran valitsemiseen Segalle vaikutti pitkälle hänen tekniset taitonsa, sillä Nakamura osasi myös tehokkaasti ohjelmoida kappaleita vähän muistia vieviksi, joka oli tuolloin välttämätöntä.