Musiikki osana pelejä ja kulttuurikokemuksia

Nykypäivänä isona osana etenkin lasten ja nuorten elämää ovat mitä erillaisimmat pelit. Niitä löytyy tietokoneelle, konsoleille, tableteille ja tietysti puhelimille. 1900-luvun puolivälistä, jolloin ensimmäiset tietokonepelit shakin, ristinollan ja muutama vuosi sen jälkeen Spacewarin muodossa kehitettiin, on tultu käsittämättömän kokoisia harppauksia eteenpäin kohti nykyajan pelejä, joista parhaimmat hipovat upeilla grafiikoillaan todellisuuden rajoja.

Pelit ovat kautta aikain tarvinneet konseptin, joka koukuttaa yrittämään aina uudelleen ja pääsemään aina yhden tason eteenpäin. Vaikka 1970-luvulla ensimmäisen kerran suunniteltu legendaarinen matopeli ja vuoden 2018 syksyllä julkaistu Red Dead Redemtion 2 ovat täysin eri ulottuvuudesta, löytyy niistä sama periaate. Pelaaja halutaan saada innostumaan pelaamaan vielä yksi kierros. Ja ehkä vielä toinenkin. Vaikka tarina tai tehtävä luovat pohjan peleille, on peleissä käytetty musiikki erottamattomana osana kuuluisimpia pelejä. Tästä hyvänä esimerkkinä toimivat mm. Koji Kondon säveltämät musiikit Super Mario Bros. peleihin.

Pelimusiikki irrotettuna peleistään

Suomessa viimeisen vajaan vuosikymmenen aikana pelimusiikin suosio on nostanut päätään erityisesti konserteissa esitettynä. Vuonna 2013 suomalainen kamarimusiikkiyhtye Quinsonitus järjesti ensimmäisen videopelimusiikkikonsertin Suomessa klassisilla soittimilla soitettuna. Tästä eteenpäin konsertteja ja tapahtumia on järjestetty yhä enemmän ja yhä suuremmalla suosiolla. Toukokuussa 2018 järjestettiin Helsingin Kulttuuritalolla Suomen ensimmäiset pelimusiikkifestivaalit.

Pelimusiikin esittäminen ei kuitenkaan ole täysin vapaata. Pelimusiikkia koskevat samat säädökset, kuin mitä tahansa tekijänoikeudella suojattua musiikkia. Suomessa tekijänoikeusjärjestö Teosto perii maksut kaikesta musiikista, jolla on tekijänoikeussuoja. Oli se sitten kännykkäpelin tunnusmusiikki tai suositun artistin uutussingle. Suosion alkuaikoina pelimusiikin kasvaneen esityssuosion myötä ilmeni perustavaa laatua oleva ongelma, jonka kohteena olivat pelimusiikin säveltäjät. Tarkemmin ottaen he, jotka eivät ole Teoston jäseniä. Ja heitä on tässä ryhmässä iso osa. Ilman jäsenyyttä Teosto ei voi maksaa tekijänoikeuskorvauksia säveltäjille ja näissä tapauksissa raha jaetaan yleisesti Teoston asiakaskunnan kesken. Tämä herätti keskustelua aiheesta pelimusiikin säveltäjien keskuudessa ja Teosto lupautuikin puuttumaan asiaan.

Pelit osana tieteellistä tutkimusta

Muutama vuosi sitten julkaistu Sea Hero Quest -peli on osa maailman laajinta dementiatutkimusta. Pelin englantilaiset kehittäjät keräävät pelaajilta anonyymisti tietoa heidän suunnistustaidoistaan pelin sisällä ja tämän avulla University College London -yliopiston tutkijat ovat voineet tutkia dementian kehittymistä sekä mahdollisuuksia todeta dementiaan sairastumisen todennäköisyyksiä hyvin paljon varhaisemmalla iällä. Tästä nähdään miten suuri vaikutus peleillä on ihmisten elämään. Vaikka ne ovat vuosikymmenten aikana olleet merkittävänä osa-alueena kulttuurin kehittymisessä ja luovat osaltaan alaa nykyään musiikkinsa avulla, on niillä vaikutusta myös terveyttä koskevissa suurissa kysymyksissä.